Schelpen

Wat is een schelp?

De schelp (of bij de slakken ook wel het slakkenhuis) is een uit kalk en andere mineralen bestaand (meestal) uitwendig skelet, dat door een weekdier wordt aangemaakt. De schelp beschermt het dier tegen vijanden en voorkomt dat het zachte, vochtige lichaam uitdroogt. De schelp groeit tijdens het leven met het weekdier mee.

Een greep uit onze schelpencollectie: de nautilus, haliotis, pecten, murex, spondylus, div. conus, cypraea, terebra, lambis etc. etc. . Over het algemeen komende meeste schelpen die wij in de collectie hebben uit verre zeeen, waar het water lekker warm is ...

  

  

  

  

Hoe ontstaat bloedkoraal?

Heel lang heeft men gedacht dat (bloed)koraal een bijzondere plant was, die in zee groeide. Pas in de 18de eeuw kwam men tot de ontdekking dat er sprake was van bouwsels, die waren opgetrokken door kleine diertjes. Poliepen van 1 tot 2mm grootte, die samen sterk vertakte stammen konden opbouwen. Een stukje ruwe bloedkoraal laat dat duidelijk zien; de putjes, waarin elk van de poliepjes zijn plaats had, zitten er nog in.

Bloedkoraal dat ook wel edelkoraal genoemd wordt, komt voor in de Middelandse Zee, maar ook in de Indonesische, Chinese en Japanse wateren. Het materiaal uit de Middelandse Zee is verreweg het meest populaire en het meest waardevol.

Hoe ontstaat camee?

De camee wordt gesneden uit de zgn. "helmschelp" (Cassis Madegascariensis) welke Ontstaat in warme zeeën. De meest hoogwaardige cameeën zijn afkomstig uit de middelandse Zee in Italië.De italianen zijn ook de meest beroemde Cameeënsnijders ter wereld. Zij verstaan als geen ander de kunst van het zgn. reliëfsnijden uit lagen van verschillende kleuren, zoals de Carnelian-camee (rood/rose met wit)

  

Hoe ontstaat zoetwaterparel?

De zoetwaterparel ontstaat in een tweekleppig schelpdier dat ook de kunst verstaat om parelmoer te maken. Die parelmoer wordt gevormd door de mantel die het schelpdier omgeeft.. Wanneer een diertje of weefsel in de schelp dringt, vormt de mantel er een beschermende laag van parelmoer.

Om de zoetwaterparel groeit zeer langzaam, afhankelijk van de temperatuur van het water en van de pareloester soort. De meeste zoetwaterparels komen van parelfarms uit China en Japan. Daar worden ze nauwkeurig geselecteerd op hun schoonheid, hun glans, kleur en Vorm. Er is grote verscheidenheid in parels!

Onderhoud

  • Bescherm deze natuurprodukten tegen make-up, zuur en transpiratievocht door ze na het dragen even met een zacht doekje af te vegen.
  • Altijd eerst met parfum en haarlak spuiten, daarna de sieraden om!
  • Niet aanhouden in bad of keuken.